Grade
(website)
Met oudejaar gaat Captain Critic al ’s graag een menu afhalen om daar thuis van te genieten in plaats van op restaurant zelf. Deze keer is het de beurt aan restaurant Grade, ooit gelegen aan het Citadelpark maar sinds enkele jaren verhuisd naar Ledeberg, waar het concept kleinschaliger en laagdrempeliger is geworden in vergelijking met vroeger.
De keuken is wel nog steeds de traditionele Belgisch-Franse met hier en daar wat mediterrane invloeden. De verschillende gerechten zijn alvast mooi en verzorgd opgeborgen in meeneemdoosjes en hebben elk slechts een minimum van bereiding nodig. Ideaal voor een oudejaarsavond waarop de alcohol al ’s rijkelijk durft te vloeien.
De kapitein gaat van start met lookbroodjes met tartaar van gerookte forel en foreleitjes. De lookbroodjes zijn smaakvol en krokant, de forelmousse is heerlijk en de eitjes zorgen voor een aangename extra toets, zowel op vlak van smaak als textuur.
Daarna kramiektoast met huisgerookte zalm en lavendelmayonaise, een Grade-signature dish die al vele jaren meegaat. De dik gesneden zalm heeft een subtiele, licht gerookte smaak en de combinatie met de lavendelmayonaise is geslaagd. Ook de kramiektoast is lekker maar bij zalm zou Captain Critic misschien eerder een toast zónder rozijnen verkiezen. Het slaatje ziet er niet meer even kraakvers uit als wanneer je het op restaurant zelf voorgeschoteld zou krijgen, maar dat is moeilijk te vermijden bij takeaway.
Ganzenleverpastei met uien-mangocompote en (alweer) een kramiektoast is het volgende gerecht. De paté van ganzenlever is duidelijk huisgemaakt en overheerlijk. De compote van ui en mango is niet té zoet en past perfect bij de foie gras. Het enige wat de kapitein nog zelf moet doen is zijn sneetje rozijnenbrood toasten. Dat kon er nog net af.
Kreeft Bellevue is inmiddels een oudejaarsavondklassieker geworden voor Captain Critic. Fancy, makkelijk én nog ’s lekker ook. Waarom niet dus? De kapitein warmt de kreeft nog even au bain-marie op in de oven zodat die wat lauwwarm is. Het kreeftenvlees is smakelijk en zacht, en vooral de kreeftenpoten vallen in de smaak. Het slaatje is eenvoudig (tomaat, rode ui, gemengde sla en een zachtgekookt eitje), de cocktailsaus volgens de regels van de kunst bereid. Misschien enkel wat jammer dat er bij de kreeft geen broodje voorzien werd.
Het dessert is nog zo’n Captain Critic-oudejaarsavondklassieker: moelleux au chocolat. Deze keer met passievruchtensaus. Toegegeven, de kapitein haalt de moelleux een minuut te vroeg uit de oven (blame it on the alcohol), waardoor die wat té lopend is, maar liever een minuut te vroeg uit de oven dan een minuut te laat. Niets erger dan een moelleux die niet loopt. En smaken doet de moelleux van donkere chocolade absoluut, net als het zoete, lichtjes zurige passievruchtensausje. Ja hoor, ook Grade is geslaagd op het oudejaarsavondtakeaway-examen.
Reacties
Een reactie posten