Neo
De beste pizzeria van Gent? Jarenlang moest Captain Critic geen seconde twijfelen wanneer hem die vraag gesteld werd. Kobe Desramaults’ De Superette vanzelfsprekend. Iedereen die iets anders durfde beweren had ofwel zijn smaakpapillen operatief laten verwijderen, ofwel baatte die persoon in kwestie gewoon een andere - onvermijdelijk inferieure - pizzeria in het Gentse uit. Dat waren de enige twee opties. De. Enige. Twee.
De Superette is inmiddels al even voltooid verleden tijd, wat betekent dat de titel van ‘beste pizza van Gent’ volledig open lag. Eén van de troonpretendenten is Neo, eerder dit jaar geopend in de Bagattenstraat en uitgebaat door Pouya Dehghan, een Perzische kapper die zijn pizzeria opende aan de overkant van zijn kapperszaak. Als u bij het lezen hiervan een zekere wantrouw voelt, dan hoeft u zich niet schuldig te voelen. Captain Critic deelde die gevoelens. Terecht of niet.
De zaak is klein, gezellig ingericht en het centrale punt van het restaurant is de houtgestookte steenoven. Een steengestookte houtoven zou ongetwijfeld minder productief geweest zijn. Op de kaart - buiten een handvol hapjes en desserts - enkel pizza’s. Vijf ‘pizza classica’s’ (denk margherita, salame, formaggi) en vijf ‘pizza speciale’s’, waaronder ook de ‘Hawaii special’. Die laatste moet wel heel erg speciaal zijn want er wordt maar liefst € 999 voor aangerekend. Hoe dan ook een volledig correcte prijs voor wie per se een ananas op zijn pizza wil zien.
Geen pizza Hawaii voor de kapitein, maar wel een ‘NDuavola’ met San Marzano-tomaat, fior di latte-mozzarella (gemaakt van verse, romige koemelk), pikante San Vincenzo ‘nduja-worst en verse rucola. Het oordeel van Captain Critic? Dat is al gevormd na een hap of twee. En ja, we hebben wel degelijk een nieuwe ‘beste pizza van Gent’ gevonden. Fantastisch, 70 jaar oud zuurdesemdeeg dat twee tot drie dagen gerezen is, kwalitatieve ingrediënten, eenvoudige smaken en een simpelweg perfect gebakken pizza. De perfectie wordt hier wel heel erg dicht benaderd.
De pizza is ook hoegenaamd niet vettig, wat nog ruimte laat voor een dessert. ‘Cannolo pistacchio’ meer bepaald, een cannolo met pistache, voor wie écht geen woord Italiaans verstaat. Die cannolo is niet even memorabel als de pizza ‘NDuavola, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het omgekeerde ware zonde geweest.
Een Perzische kapper die plots de beste pizza’s van Gent maakt? Ongetwijfeld wenst elke rasechte Italiaan die dit leest Captain Critic een langzame, pijnlijke dood toe, maar de kapitein kan er niet omheen: sinds de Superette heeft hij geen pizza meer gegeten die zo memorabel was als dit exemplaar bij Neo. En ja, dan krijg je al eens vijf sterren van Captain Critic. What’s next? Een nagelstyliste die de beste burgers van Gent begint te serveren? Een massagetherapeut die de heerlijkste tapas ten noorden van de Pyreneeën op tafel tovert? Zolang het even lekker is als bij Neo is het allemaal goed wat de kapitein betreft. En voor u hopelijk ook.
Reacties
Een reactie posten