Taberna Bask


Taberna Bask, het kleine broertje van het zeer nabije Bar Bask, was nauwelijks een goeie maand open of eigenaar Sam D’Huyvetter werd al beloond met een score van 13/20 in de Gault&Millau-gids. Captain Critic was sowieso al van plan om snel een bezoek te brengen en die razendsnelle quotering maakte hem daar alleen maar zekerder van. 
 

D’Huyvetter staat niet zelf in de keuken, die eer is weggelegd voor Florian Duyck, die eerder al bij Volta en Alberte kookte. Mooie referenties. Bereid u voor op de schok van het jaar, want de kapitein gaat van start met een Negroni. Een ‘Taberna Negroni’ meer bepaald, wat vooral lijkt te wijzen op de aanwezigheid van een zachte anijssmaak in de Negroni. 
 
 

Daarbij om te beginnen ‘la gilda’, een typisch Baskische pintxo op een prikkertje, bestaande uit ansjovis, een olijf en een groen pepertje. Een smakelijke ‘tosta de chorizo’ is het tweede hapje. 
 
 

Captain Critic laat grof gesneden tartaar met heerlijk briochebrood aanrukken, net als een bordje pimientos de Padrón en een portie zuurdesembrood met luchtig geklopte roomboter. 
 
 

De beignets met lardo (rugspek van een of ander Italiaans varken) zijn top, en dat zijn de warme oesters met ansjovis en groene kruiden eigenlijk ook. 
 


De chef slaagt erin om iets eenvoudigs als ‘tosta de anchoa’ te laten uitblinken, maar naar goeie Spaanse traditie is dat geen enkel probleem als je werkt met kwalitatieve producten. Iets wat ook geldt voor de ‘croqueta’ van parelhoen. Overheerlijk. 
 
 

‘Ravioles abiertos’ met ossenstaart is - voor wie de taal van Cervantes niet machtig is - een open ravioli. Het ‘draadjesvlees’ van ossenstaart is super, net als het schuimige sausje. ‘Txistorras’ (Baskische varkensworstjes) had de kapitein ook al gegeten bij Bar Bask en ja: ze zijn nog steeds even lekker. 
 
 

De vis ‘del dia’ met beurre blanc is opnieuw top (het wordt stilaan afgezaagd), net als de superkrokante patatas bravas, een klassieker onder de klassiekers die in geen enkel tapasrestaurant mag ontbreken. 
 


Pluma Ibérico met chimichurri is een overheerlijk zacht en sappig stuk varkensvlees om de hartige gerechten waardig mee af te sluiten, in het gezelschap van een bordje ‘spitskool asado’. 
 


Afsluiten doet Captain Critic met de twee desserts op de kaart: fantastische ‘koffie - karamel - hazelnoot’ en ‘bodding - BBQ - vijg’, Spaans (het kan ook Brussels zijn) voor broodpudding. 


Conclusie? Taberna Bask is een meer dan waardig klein broertje van Bar Bask, dat met momenten zelfs amper moet onderdoen voor die grote broer. Faut le faire. Maar dan in het Spaans. Of Baskisch.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor