Rooselaer (2)
(website)
Restaurant Rooselaer in Heusden bestaat al sinds 1977 (!). Na het ‘pensioen’ van chef-kok en pater familias Roni Ringoir namen zoons Henrick en Corneel over, respectievelijk als chef en maître. De vorige keer dat Captain Critic een bezoek bracht aan ‘de Rooselaer’, stond Roni nog in de keuken. Hoog tijd dus om te zien hoe het zijn beide zoons inmiddels vergaat.
Het pand is nog steeds indrukwekkend en heeft doorheen de jaren een aantal geslaagde renovaties ondergaan. De eetruimte waar de kapitein mag plaatsnemen is gesitueerd rond het centrale houtvuur, waar de hele avond lang kreeften en steaks op gebakken worden.
Captain Critic gaat van start met een Aperol Spritz en krijgt daarbij een kommetje grissini met pompoendip en een amuse met Gandaham en cavaillon-meloen. Lekker klassiek.
De kapitein is dan toch klassiek begonnen, waarom dan ook niet all-in klassiek gaan? Met een bord gerookte Schotse zalm ‘label rouge’ meer bepaald. Geserveerd met een citroenpartje, dille, roze peperbolletjes, ajuin, peterselie en toastjes. Veel klassieker kan het niet worden. Of het moest zijn dat Mia Doornaert juist zou komen binnenwandelen. Hoe dan ook: de zalm is van topkwaliteit en over de hoeveelheid kan hoegenaamd niet geklaagd worden.
Rooselaer’s signature dish mag dan wel op houtvuur gegrilde kreeft zijn, wanneer Captain Critic op de kaart een gerecht aantreft als krokante kalfszwezerik met gebakken ganzenlever, spinazie, portsaus en truffelmousseline dan hoeft hij niet lang meer te delibereren. De kalfszwezerik is inderdaad mooi krokant gebakken en de combinatie met de heerlijke foie gras, de portsaus en de intense truffelmousseline is perfect.
De porties bij Rooselaer zijn aanzienlijk, wat ervoor zorgt dat de meeste desserts op de kaart wat te zwaar zijn om de kapitein nog aan te spreken. Een café glacé vormt daar echter de uitzondering op. Tot als die arriveert, want ook die café glacé lijkt wel een portie voor twee personen. Captain Critic laat zich echter niet doen en laat het zich smaken, net als het glas marsala on the side.
Conclusie? Restaurant Rooselaer blijft garant staan voor een klassieke, kwaliteitsvolle keuken, waar ook grote eters tevreden zullen buiten wandelen. Net als Captain Critic, laat dat vooral duidelijk zijn.
Reacties
Een reactie posten