Oak (2)


Oak is één van die absolute toprestaurants in het Gentse. Dat was het al bij het eerste bezoek van Captain Critic jaren geleden, en dat is het vandaag de dag nog veel meer. Chef Marcelo Ballardin verhuisde zijn restaurant inmiddels van de Hoogstraat naar de Burgstraat, naar een prachtig pand waar je eerst door een lange gang op de benedenverdieping naar boven geleid wordt, en dan via de open keuken in de prachtige eetzaal terechtkomt.
 


Bij Oak zal je geen keuzestress hebben: je kan enkel opteren voor het ‘chef’s menu’, eventueel met toevoeging van enkele extra gangen. Een Negroni is alvast de ideale gezel voor een selectie verbluffende hapjes die al meteen serieus de toon zetten. Een fijne tartelette met nori bijvoorbeeld, of een ‘Caesar salad’, maar dan als één bite: heerlijk.
 


De ene amuse is nóg indrukwekkender dan de andere: met ceviche en tucupi (een saus op basis van maniokwortel) keert de chef terug naar zijn Braziliaanse roots, terwijl de kokkels met curry een stevig smaakbommetje zijn.
 


‘Holstein’ is een eenvoudige naam voor een hapje dat verre van eenvoudig is (en opnieuw overheerlijk). De maïs velouté is dan weer een geniale creatie zonder meer.
 


Ballardin komt zelf de signature dish aan tafel afwerken: ijs van gorgonzola met een aanzienlijke lepel Royal Belgian Caviar. Een glas champagne mag daar uiteraard niet bij ontbreken.
 


Wilde zeebaars met vijg is de volgende gang. Verfijnd, mooi gepresenteerd en verrassende smakencombinaties. De naam van het gerecht ‘tong, mossel’ lijkt dan weer een soort suggestieve instructie, maar dat zal ongetwijfeld wel aan de zieke geest van de kapitein liggen. Perfect gegaard en straightforward op het bord gebracht met twee heerlijke sausjes.
 
 

Misschien wel het meest overrompelende bord van de avond is de langoustine: een cuisson die de definitie van perfectie benadert, in combinatie met opnieuw een duo van overheerlijke sausjes. Verbluffend. De zwezerik met daslook die erop volgt moet eigenlijk amper onderdoen maar staat toch in de schaduw van die memorabele langoustine.
 
 

De ‘BBQ eend’ is misschien wel het enige gerecht van de avond dat Captain Critic niet helemaal van zijn sokken blaast. Let op: in meer dan 90 procent van alle andere restaurants zou dit gerecht een hoogtepunt zijn, maar Oak legt de lat zodanig hoog dat de kapitein intussen al meer gewend is.
 

Mango met cumbava (een citrusvrucht) is het heerlijk frisse dessert, waarna er nog een selectie mignardises volgt in een aparte ruimte waar de koffie geserveerd wordt. 
 

 
Alles bij Oak is absolute top. Van de ontvangst en de algehele setting, over de bediening en het overheerlijke menu, tot de fantastische aangepaste wijnen. Sinds Kobe Desramaults’ vertrek uit Gent was Captain Critic nog op zoek naar een officieel nieuw ‘beste Gentse restaurant’. En ja hoor, dat zou gerust wel ’s Oak kunnen zijn.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor