Neptune


Restaurant Neptune op het Sint-Veerleplein in het centrum van Gent (prachtig zicht op het Gravensteen included) is één van die typisch Gentse brasserieën waarvan je op voorhand weet wat je er op de kaart zal aantreffen: biefstuk-friet, Gentse waterzooi, stoverij en in de zomer: mosselen. Het is een beetje zoals gaan kijken naar een match van Club Brugge. Daar weet je ook op voorhand wat je te zien zal krijgen. Hans Vanaken, potstamperij en neonazigroeten.
 

Het terras van de Neptune nodigt op een warme zomerdag uit tot het nuttigen van een lekker frisse Picon vin blanc, en dat is dan ook exact wat de kapitein doet. Omdat hij zich al goed mentaal voorbereid heeft op een aanzienlijke portie mosselen, laat hij het voorgerecht aan zich voorbij gaan. Een voorbereid man is er twee waard.
 

Straight to the point dan maar: de mosselen. ‘Mosselen van de chef’ meer bepaald, wat in dit geval betekent dat er naast de klassieke garnituur ook room, tomaat en venkel in de pot zit. Die warme tomaat zal niet meteen Captain Critic’s favoriete mosselgarnituur worden, maar de saus van de chef is voor de rest wel geslaagd en de mosselen kunnen best stevige, smakelijke exemplaren genoemd worden.


De frieten zijn mooi goudbruin, eerder aan de dikke kant en smaken naar meer. De mayonaise die erbij geserveerd wordt is duidelijk huisbereid. Het karafje witte huiswijn is dan weer exact wat je verwacht van een karafje witte huiswijn in een typische, klassieke brasserie.
 

Wie Captain Critic goed kent (besef wat een eer dat toch wel is), die weet dat de kapitein zelden een Gentse brasserie verlaat zonder een dame blanche tot zich genomen te hebben. Wel, noem het gerust avontuurlijk, misschien zelfs roekeloos, maar voor één enkele keer wijkt de kapitein af van zijn platgetreden pad door géén dame blanche te bestellen. 


Voor u in katzwijm zou vallen: wees gerustgesteld, want heel erg veel wijkt Captain Critic nu ook weer niet af van zijn vaste gewoonte. Een dame noire is namelijk het dessert dat de kapitein deze keer laat aanrukken. Welbeschouwd exact hetzelfde als een dame blanche maar dan met chocolade-ijs in plaats van vanille.
 
 

En die dame noire is zoals die behoort te zijn: smakelijk ijs, een perfect chocoladesausje en vers geklopte slagroom. Geen viezigheid uit een bus dus. Een cognac on the side is een ideale afsluiter van een geslaagd bezoek aan een welverdiend instituut onder de Gentse brasserieën. Op naar de volgende!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor