Hotel de Lourdes


Hotel de Lourdes is ietwat van een instituut in de Gentse deelgemeente Oostakker, tevens de plek waar Captain Critic nagenoeg zijn volledige jeugd heeft doorgebracht. In Oostakker, voor alle duidelijkheid. Niet in Hotel de Lourdes. Dat Hotel de Lourdes bestaat al sinds 1876 en moet daarmee dus één van de oudste restaurants van het Gentse zijn. Gelegen vlak naast de grot én de basiliek van Oostakker-Lourdes, waar sinds eind negentiende eeuw hordes katholieken aan- en afgevoerd worden om te bidden voor vanalles en nog wat. En wie komt bidden aan de grot van Oostakker-Lourdes, die gaat op zijn minst een pannenkoek gaan eten in Hotel de Lourdes. Zo zijn ze wel, die katholieken. 
 

Je kan echter voor veel meer dan pannenkoeken bij Hotel de Lourdes terecht. Er wordt ’s middags ook een uitgebreid menu en à la carte aangeboden. Iets wat Captain Critic toch ook ’s moet gedaan hebben, born and raised in Oostakker als hij is. Hij gaat alvast van start met een lekker klassieke Picon vin blanc, waarbij wat olijven, radijsjes en wasabinootjes geserveerd worden. Een ware reis rond de wereld zeg.
 

Na een bescheiden maar smakelijk hapje - tartaar van rundvlees met dunne luciferfrietjes en een grote kapper - verschijnt een saignant gebakken chateaubriand op tafel. Voor alle duidelijkheid: niet zomaar, de kapitein had die namelijk ook besteld. Anders zou dat maar raar geweest zijn.
 

Die chateaubriand is zeer mals, smakelijk en correct gebakken. De rest van het bord is dan weer klassieker dan een cantate van Bach: frieten, kroketten én een stukje gratin dauphinois. Er is hier duidelijk een chef met keuzestress aan het werk. Een lijn die ook doorgetrokken wordt in de groenten: een gemengd slaatje is niet voldoende, neen, er moet nog een gebakken witloofstronkje bij ook. 
 

De béarnaisesaus - net als de frieten op tafel gezet in koper- en zilverwerk dat nog dateert van Hotel de Lourdes’ begindagen eind negentiende eeuw - is vers en best geslaagd. Wel is de toevoeging van lente-ui eerder overbodig en zelfs lichtjes storend. Meer groens dan enkel dragon komt Captain Critic liever niet tegen in zijn béarnaises.
 

Als dessert een dame blanche met als extra toets - gewaagd! - een portie brésiliennenootjes erbij. Het ijs is huisgemaakt, de chocoladesaus bereid volgens de regels van de kunst. Een Irish coffee on the side zorgt voor de perfecte buzz.
 

Verwacht geen mirakels in Hotel de Lourdes, maar wel een degelijke klassieke keuken met kaaskroketten, kalfsnootjes, stoverij en andere tomaat-garnalen (of is het tomaten-garnaal?). Verwacht trouwens ook geen mirakels aan de Lourdesgrot zelf, for that matter, ongeacht wat uw tante nonneke u probeert wijs te maken. Want zo zijn ze ook wel, die katholieken.
 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor