Raaf


Waar vroeger café-restaurant Het Gouden Hoofd gevestigd was, daar vind je nu Raaf terug, een soort gastro-bistro in de buurt van de Gentse Dampoort. Het pand is mooi gerenoveerd maar het is best warm zomerweer. Captain Critic neemt dus niet binnen plaats, maar wel aan een tafel buiten, uiteraard al snel in het gezelschap van een deugddoende Negroni.
 

Die Negroni krijgt op zijn beurt dan weer het gezelschap van drie lekkere hapjes: een smaakvolle consommé, een krokant kroepoek-achtig bolletje gevuld met paté en een soort chipje bedekt met heel wat lekkers dat de kapitein intussen alweer helemaal vergeten is. Waarvoor excuses.
 


Je kan bij Raaf niet à la carte eten. Er is enkel een vast menu waarbij je de keuze hebt tussen vijf, zes of zeven gangen. Aangezien nét het meest appetijtelijk klinkende gerecht énkel in het zevengangenmenu opgenomen is (typisch!) én dat menu ook nog eens heel aangenaam geprijsd is, hoeft Captain Critic niet al te lang te twijfelen. Zeven gangen it is.
 

Het menu gaat van start met twee oesters met kiwi en mescal. Dat klinkt als een vreemde combinatie en de kapitein moet toegeven: dat ís het ook wel een beetje, maar de oester is van topkwaliteit en de gelei van mescal is een leuke, creatieve toets. Het tweede gerecht is een smakelijke combo van peultjes, escabeche van mossel en een crème van aubergine. 
 
 

Daarna volgt octopus met prei en mousseline. Een smakelijke combinatie en vooral: een heerlijke, rijkelijke saus die de show steelt. Waarna dat enkel-in-het-zeven-gangen-menu-gerecht volgt: rundstartaar met een crème van aardpeer en een soort sluier van witte bonen. De rundstartaar is heel lichtjes gegaard, op de manier zoals dat ook bij een ceviche van vis het geval is. Overheerlijk.
 
 

De volgende gang is het meest straightforward gerecht van de avond: perfect gegaarde schelvis met groene asperge, courgette en amandel. Eenvoudig maar ook gewoon heel weinig op aan te merken. Het ‘hoofdgerecht’ is malse varkensspiering met een geroosterde salsa, crème van geitenkaas en een klein stukje flatbread. Captain Critic krijgt het wat lastig met de grootte van de porties maar opgeven is niet aan hem besteed. 
 

Gelukkig is het al snel tijd voor het dessert: sorbet van peer met een wentelteefje en aardbei. Een heerlijk frisse, zomerse afsluiter. Hoewel, afsluiter … Er volgt nog een behoorlijk uit de kluiten gewassen soesje dat als eigenlijke, enige echte afsluiter moet dienen.
 

Aangename prijzen, een vlotte bediening en een toch wel verfijnd menu zonder overbodige poespas: ook als je geen fan bent van natuurwijnen (iets anders zal je bij deze zaak namelijk niet op de wijnkaart aantreffen) is Raaf echt wel een must. Allen daarheen!
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor