ONA


Wat, begint Captain Critic nu ook al wijnbars te recenseren? Ja. En neen. Ja, want ONA is wel degelijk een wijnbar. En neen, want hoewel Captain Critic absoluut een wijnliefhebber is, wil hij zichzelf absoluut geen wijnkenner noemen. Verre van. Maar bij ONA kan je ook een selectie kleine hapjes eten, en dat is dan weer right op Captain Critic’s alley. 


ONA staat voor Ona & Arne, het koppel dat de wijnbar uitbaat. De eerlijkheid gebiedt de kapitein om te zeggen dat Arne bij de keuze van de naam toch wel het onderspit heeft moeten delven. Ona mag hem dan wel wijsgemaakt hebben dat de ‘A’ voor zijn voornaam staat, de naam van hun gemeenschappelijke wijnbar is toch maar mooi Ona’s eigen voornaam geworden. Niet dat het Captain Critic iets uitmaakt. ONA is een veel betere naam voor een wijnbar dan ARNE.
 

Het is aangenaam zitten in de gezellig drukke bar, waar vooral de muur die van boven tot onder gevuld is met (lege) wijnflessen, in het oog springt. Op de kaart een wisselend aanbod van enkele tientallen vooral biologische wijnen per glas. Originele wijnen vervaardigd door voornamelijk kleine boeren die je niet snel ergens anders zal tegenkomen. De wijnen dan, niet de boeren. Die mensen mogen zich vrij verplaatsen, ze hebben het al lastig genoeg.
 

Van start gaan doet de kapitein met een glas witte wijn: The Hermit Crab uit de Australische wijnregio McLaren Vale. Voor uitgebreide analyses van de wijn zelf verwijst Captain Critic u graag door naar Vivino. Maar de florale en licht exotische toetsen gaan alvast mooi samen met het bordje met drie verschillende kazen dat de kapitein erbij bestelde. Bij elk hapje wordt trouwens een portie smakelijk stokbrood geserveerd.
 

Een volgend glas is een Tio Uco, een stevige Spaanse rode wijn van de typische tempranillo- en garnacha-druiven. En past er iets beter bij een Spaanse rode wijn dan een portie fijn gesneden serranoham? Neen, ook geen cola, zoals ze in Spanje door hun rode wijn draaien om er een calimocho mee te maken, de meest ondrinkbare cocktail sinds de molotovcocktail. De serranoham wordt bij ONA vers gesneden met een ambachtelijke snijmachine die in de bar staat en gaat perfect samen met de fruitige aroma’s van de Tio Uco.
 

De kapitein bestelt nog een portie sardines met brood en een glas Rootstock, een natuurlijke oranje wijn speciaal gebotteld voor ONA. Met oranje wijn wordt wijn van witte druiven bedoeld die geen witte wijn oplevert maar door contact met de druivenschillen oranje van kleur wordt. Aan de sardines was nauwelijks meer werk dan een blik opentrekken, maar aan een topproduct als dit moet er ook niet te veel gemorreld worden. Captain Critic zou minstens een week kunnen overleven op enkel brood gedopt in sardine-olie. Heerlijk.
 

ONA kreeg al ’s een vermelding in The New York Times en sommelier Arne Braeckman won onlangs nog de titel van beste sommelier van Oost-Vlaanderen tijdens de verkiezing van Sommelier of the Year. Maar de allerhoogste eer komt er nu pas. Met het bezoek van Captain Critic. Het is graag gedaan hoor.  



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor