Posts

Posts uit december, 2022 tonen

Astro Boy

Afbeelding
( website ) Astro Boy is een Japans geïnspireerde izakaya. ‘Een Japans geïnspireerde izawatte?’. Wel, in Japan is een izakaya een eerder informele bar waar je terecht kan voor kleine gerechtjes en - uiteraard - alcohol. Een soort gastropub/eetcafé dus. Of wat in Spanje dan een tapasbar zou zijn.  Astro Boy werd geopend door de uitbaters van Golden Gai, één van de betere ramenbars die Gent intussen rijk is, en lijkt al even succesvol geworden als die voorloper. Het interieur is warm en kleurrijk met veel donkerrood en donkerblauw, en er speelt luide jazz op de achtergrond. Captain Critic vliegt er meteen in met een klassiek Japanse Whisky Highball. Twee ingrediënten: Nikka Days whisky en ginger ale. Zo simpel als het lekker is.   De kapitein laat om te beginnen vier kleine sharing gerechtjes aanrukken, die aan een strak tempo op tafel verschijnen. Eerst zes huisgemaakte gyoza’s gevuld met varkensvlees en geserveerd met een venkel-koolslaatje. De gyoza’...

The Wan & Only

Afbeelding
( website ) Wat vroeger het volkse café De Wan was, is nu eetcafé The Wan & Only. De Wan zou volgens sommigen het oudste café van Gent zijn, wel vierhonderd jaar oud. Het is dus mooi om te zien dat de authentieke sfeer behouden werd door de - intussen niet meer zó - nieuwe uitbaters. Het meubilair (hoewel geen vierhonderd, toch wel al enige jaren oud) - is hetzelfde gebleven, wat bijdraagt aan de vibe van een - ietwat gepimpt - bruin café.   Captain Critic gaat van start met een Negroni. Misschien niet het meest volkse aperitief, dan toch één van de lekkerste. Daarbij bestelt hij een portie huisgemaakte bitterballen. ‘Bodo’s bitterballen’ meer bepaald. Want ja, het zijn de vroegere eigenaars van het inmiddels ter ziele gegane Bodo die De Wan overnamen. En hun bitterballen, die moesten ze blijkbaar absoluut meenemen.    Niet minder dan terecht overigens, want die bitterballen zijn - naast flink uit de kluiten gewassen - ook nog ’s overheerlijk. Boordevol vlees ...