Posts

Posts uit juli, 2022 tonen

Rizoom

Afbeelding
( website ) Restaurant Rizoom zette z’n eerste stapjes als de pop-up ramenbar Shibui, maar vervelde intussen tot een volwaardig gastronomisch restaurant. Geïnspireerd door de typisch Japanse gastropubs (izakaya) biedt chef Yves Kerckhoffs een vast menu met een spervuur aan originele kleine gerechten, geserveerd in een verzorgde maar vooral ook ongedwongen setting.       Met een lekkere Negroni gaat Captain Critic meteen goed van start. Rizoom zorgt voor een meer dan verdienstelijke bijdrage met een eerste trio aan smakelijke amuses. Waaronder een bordje met heerlijke charcuterie: gerookte eendenborst en varkenswang. De eendenborst smelt op de tong, de varkenswang heeft wat meer beet (maar niet minder smaak).   De andere amuses zijn korenaar (ook wel ’s wilde asperge genoemd) met een karnemelkreductie en witte bes; en een pikant soepje van wortel met chili en zalmforel (zowel een stukje sashimi als de zalmforeleitjes). Subtiele, verfijnde smaken geco...

De Blauwe Kiosk

Afbeelding
( website ) De Blauwe Kiosk is voor elke Gentenaar toch wel in meer of mindere mate een begrip. De laatste jaren moest je op de Kouter echter vruchteloos op zoek naar een bord oesters in combinatie met een koel glas champagne (‘first world problems’ noemt men dat), want die Blauwe Kiosk, die had al even de deuren gesloten. Enter Joris van Duffel (Wijndomein Nobel, Yalo Boutique Hotel) en Sam D’Huyvetter (Bar Bask, La Boucherie, eveneens Yalo). Dankzij beide heren kunnen oesterliefhebbers op marktdagen (zaterdag en zondag, wanneer de Kouter transformeert in een grote openlucht bloemenmarkt) én op feestdagen opnieuw bij die iconische blauwe kiosk terecht.   De traditie werd gewaarborgd maar de aperobar werd daarnaast ook wat vernieuwd en hedendaagser gemaakt. Naast oesters vind je er bv. ook garnaalkroketten, sardienen, gerookte zalm en krabbenpoten tot zelfs droge worst en kaas van het Hinkelspel terug. De champagne krijgt dan weer gezelschap van onder meer een selectie wijn...