Epiphany's Kitchen


Captain Critic? In een vegan restaurant? Een vegan restaurant dat bovendien nog ’s glutenvrij is ook? Toevallig de verkeerde deur binnengewandeld bij de zoektocht naar een leuk restaurant op een zaterdagavond? Nee hoor, helemaal niet. Hoewel Captain Critic geen veganist is, noch glutenvrij eet, wil dat niet zeggen dat hij élke dag zijn portie dierlijke producten naar binnen moet werken. Noch wordt hij kregelig, laat staan agressief als hij zijn dagelijkse portie gluten moet missen. U ziet het, de kapitein is een ruimdenkend individu. 
 

Vanwaar die naam, Epiphany’s Kitchen? Wel, Epiphany Vanderhaegen, dochter van modeontwerpster Kaat Tilley, is de drijvende kracht achter de zaak. Dat de dochter van een modeontwerpster niet gewoon Debby, Kelly, laat staan Britney heet, hoeft niet te verbazen. Het is ook meteen een voordeel als je een restaurant naar jezelf wil noemen. 
 

Het interieur van Epiphany’s Kitchen is behoorlijk origineel en stijlvol. Je herkent er duidelijk het werk van Kaat Tilley in, met de typische dromerige, feeërieke ontwerpen met zachte en vloeiende lijnen (dat laatste heeft Captain Critic ook gewoon maar van Wikipedia, zijn kennis van de modewereld beperkt zich tot de basics, zoals weten dat Walter Van Beirendonck een grote lange baard heeft). 
 

De kapitein gaat van start met een glaasje champagne en opteert voor het degustatiemenu, dat bestaat uit een aantal sharing dishes en een hoofdgerecht naar keuze. ‘Flower power’ bijt de spits af: artisjok met een basilicum-ricottadip om de zachte onderkant van de artisjokblaadjes in te doppen. Fris en lekker. Erbij wordt dun yucca-brood geserveerd met een veganistische rouille. Het yucca-brood is iets dat Captain Critic best wel meer zou durven eten: zacht vanbinnen, licht krokant vanbuiten en eigenlijk gewoon heerlijk. De vegan rouille smaakt zoals elke andere rouille. In een line-up zou Captain Critic de veganverdachte er alvast niet kunnen uithalen. 
 

Eryngii-paddenstoelen met teriyaki-saus, een soort kroepoek en wat eetbare bloemetjes is het volgende gerecht. Eryngii zijn ideaal als vleesvervanger, dankzij hun, euh ja, vlezige textuur. Het zoetige teriyakisausje gaat er mooi mee samen.
 

De volgende gang zijn ‘garnaalkroketjes’, maar dan zonder garnaal. Gelukkig wél met kroketten. De kroketten worden geserveerd op een bedje van wakame (zeewiersalade), waar de kapitein sowieso fan van is. De kroketjes geven bij de eerste hap inderdaad de indruk van een garnaalkroket mee, hoewel die indruk wel al behoorlijk snel verdwijnt. Smakelijk zijn ze echter wel. 
 

Het laatste voorgerecht om te delen is ‘Splash’: watermeloen met vegan feta, munt en zwarte olijven. Heel fris maar misschien net iets te eenvoudig na wat er eerder al op tafel verschenen is. Veel meer valt er dan ook niet over te vertellen. Het is trouwens de moeite om te vermelden dat hardcore vleesverslaafden bij Epiphany’s Kitchen altijd een stukje vlees of vis kunnen bestellen om hun gerecht mee aan te vullen. Daar doet Captain Critic echter niet aan mee. Het is alsof je naar een optreden van Niels Destadsbader zou gaan, om dan in een ander kamertje naar Nick Cave te gaan kijken. OK, het zou veel beter zijn, maar daarvoor ben je niet gekomen, toch? Toch??
 

Als hoofdgerecht kan je kiezen voor één van de verschillende glutenvrije pasta’s en pizza’s (met yucca-deegbodem) op de menukaart. De kapitein opteert voor de ‘Green envy’, met groene asperges, broccolini, radijs, look en rucola. De pizza ziet er aan de kleine kant uit maar is eigenlijk behoorlijk zwaar, zeker na het vijftal sharing dishes die eraan vooraf gingen. De pizza is zeker niet slecht, maar Captain Critic zal nooit of te nimmer zijn klassieke pizza inruilen voor een alternatief exemplaar als dit. Akkoord: het is appelen vergelijken met peren, maar als je je peer een appel noemt (in dit geval dus een pizza), kan je niet anders verwachten natuurlijk.


Ietwat vreemd misschien, maar in het degustatiemenu is geen dessert inbegrepen. Captain Critic sluit dan maar af met een ‘Donkey stormy’, een cocktail met rum, limoen, citroengras, kokossuiker en ginger beer. Is de kapitein na zijn bezoek aan Epiphany’s Kitchen nu bekeerd? Wel, om kort te zijn: de kans dat Captain Critic veganist wordt is ongeveer even groot als de kans dat Wilfried Martens en Miet Smet de CD&V in 2024 samen naar een ongeziene verkiezingsoverwinning loodsen. Niet zo héél erg groot dus.
 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor