Wabi Sabi
Wie graag een wereldreis wil maken is er het laatste anderhalf jaar best wel aan geweest voor de moeite. Wie om het even wát wou doen is er het laatste anderhalf jaar eigenlijk aan geweest voor de moeite. En wie weet wanneer daar écht beterschap in zal komen … Reizigers die lijden aan een ernstig gebrek aan wanderlust zien zich dus verplicht om hun toevlucht te zoeken tot culinaire alternatieven, iets wat onder meer mogelijk is bij het nieuwe restaurant Wabi Sabi, in het centrum van Gent, waar wereldse gerechten geserveerd worden in een sharing-concept.
Captain Critic gaat op het aangename buitenterras alvast goed van start met een verfrissende Moscow Mule met vodka en gemberbier, en daarbij een soort algenkroepoek en een kommetje smakelijke olijven. Het is een maandag wanneer de kapitein zijn voeten onder tafel schuift bij Wabi Sabi en de serveerster laat weten dat vandaag enkel het menu geserveerd wordt, bestaande uit zes gerechtjes.
Eerst worden de koude gangen geserveerd. Om te beginnen de tartelette met gerookte ricotta, groene asperge en lavas. Lekker fris, maar ook voldoende vol van smaak door de gerookte ricotta, die perfect samengaat met de fijngesneden groene asperge.
Gelijktijdig met de tartelette wordt ook het smørrebrød met pancetta, vijf maanden oude geitenkaas en augurk opgediend: eenvoudig maar overheerlijk. Het donkere, ietwat zurige roggebrood is rijkelijk belegd met smakelijke pancetta en dun gesneden, gerijpte geitenkaas. De augurk zorgt voor een zurige toets en wat frisheid.
De laatste koude gang is de ceviche ‘tiradito’ met citrus, komkommer en amarillo. De ceviche - rauwe vis gemarineerd in citrus - is opnieuw meer dan geslaagd. Komkommer en passievrucht zorgen voor een interessante combinatie van smaken bij de gemarineerde rauwe vis.
Na de drie koude gerechtjes volgen al snel de warme gangen, met als eerste de ‘taco al pastor’ met Mexicaanse relish, avocado en kaantjes. De benaming ‘al pastor’ wijst op het gebruik van gegrild varkensvlees om de taco te vullen. Ijsbergsla, avocado en kaantjes (het residu na het smelten van varkensbuikvet) in een zachte, kleine tortilla zorgen voor een zeer geslaagde taco.
Het volgende gerecht is gyoza mandu met ponzu-vinaigrette, pikante wortel en pijpajuin. Het Japanse ‘gyoza’ en het Koreaanse ‘mandu’ zijn eigenlijk synoniemen. Beiden betekenen min of meer hetzelfde, namelijk ‘dumpling’. Hoe dan ook, de dumplings vallen in de smaak. De scherpe, zurige ponzu-vinaigrette past er perfect bij.
Het ‘Wabi Sabi menu’ wordt afgerond met spareribs met aioli, miso en groene kruiden. Eenvoudig, maar bij spare ribs draait het natuurlijk maar om één ding: de ribbetjes zelf, en vooral: hoe zacht het vlees is. En ja, dat vlees is boterzacht. Voor het gemak zijn de botten zelf al uit het vlees gehaald. De smaak van de spare ribs zit ook goed, en de combinatie met de aioli en miso is heerlijk.
Misschien wat vreemd, maar een dessert is niet inbegrepen bij het menu. Daar laat Captain Critic zich uiteraard niet door tegenhouden. Appeltaart met roomijs, krokante haver en boerenjongens (in alcohol geweekte rozijnen) kan er zeker nog bij. Het dessert ontgoochelt evenmin. Met zulke klassieke, beproefde combinaties van ingrediënten is dat ook weinig verrassend.
Wabi Sabi is absoluut een aanrader. In COVID-tijden, waarin een mens zich amper buiten de grenzen van de Europese Unie kan begeven, is een culinaire reis rond de wereld (onder andere Peru/ceviche, Mexico/taco en Japan/gyoza) een welgekomen alternatief. En zeker als het dan nog ’s smaakt zoals bij Wabi Sabi.
Reacties
Een reactie posten