Posts

Posts uit februari, 2021 tonen

Le Grand Bleu

Afbeelding
( website ) Valentijn. Eigenlijk gewoon een excuus als een ander om kreeft en oesters te gaan afhalen bij Le Grand Bleu. Ja, afhalen. Want de horeca, die is nog steeds in lockdown. En intussen blijven we maar roeien met de riemen die we hebben.  Le Grand Bleu heeft in het Gentse best een reputatie als het aankomt op schaal- en schelpdieren, en dan vooral op kreeft. Captain Critic gaat dan ook exact dát gaan afhalen: een schaal- (kreeft Bellevue) en enkele schelpdieren (rauwe en gegratineerde oesters). En als dessert een moelleux die, toegegeven, niet echt in het rijtje lijkt thuis te horen. Beginnen doet de kapitein dus met oesters, Normandische creuses meer bepaald. Enkele rauwe oesters - die hij nog zelf moet openen - en enkele oesters die nog gegratineerd moeten worden in de oven. De rauwe Normandische creuses zijn smakelijk en worden slechts vergezeld van een schijfje citroen. Zo hoort het uiteraard ook: de zilte, nootachtige smaak van de oester...

Beiruti

Afbeelding
( website ) Een horecazaak die weinig last lijkt te hebben van de verplichte sluiting is Beiruti. Dat durft Captain Critic toch af te leiden uit het kleine legertje personeel dat in de zaak aan de slag is wanneer hij er zijn bestelling komt afhalen. Dat de Libanese keuken zich uitstekend leent tot takeaway - sowieso een stuk meer dan de typisch Vlaamse brasserie - zal daar ook niet vreemd aan zijn. Alles staat mooi op tijd klaar en is proper verpakt in recycleerbare doosjes. De formule van Beiruti is simpel maar succesvol: kleine gerechten om te delen met meerdere mensen. Hoe meer tafelgenoten, hoe meer gerechten, hoe beter. Dat eerste (‘hoe meer tafelgenoten’) is in coronatijden wat tricky, maar bon, ook in kleine bubbel kan je veel gerechten bestellen. Wat niet op is, eet je gewoon de volgende dag op. Dat zal wel niet tegen de coronaregels zijn zeker? Geen gedoe met voor- of hoofdgerechten, alles wordt gewoon samen op tafel gezet en aan...

Wasbar

Afbeelding
( website ) In de categorie van rare restaurants neemt Wasbar toch wel een prominente plek in. Misschien ligt het aan het feit dat Captain Critic niet helemaal thuis is in de wereld van wasmachines en droogkasten, maar een restaurant waar je kan gaan eten en ondertussen je vuile was kan doen, dat kan je toch niet anders omschrijven dan als ‘raar’?  Hoe dan ook, in Wasbar kan je dus je was doen en genieten van een maaltijd op elk moment van de dag: ontbijt, brunch, lunch en diner. Er zijn inmiddels vestigingen in Antwerpen, Mechelen, Leuven, Hasselt en uiteraard ook Gent. Één van die Gentse vestigingen bevindt zich op de Korenmarkt, waar Captain Critic in deze coronatijden enkel terecht kan voor takeaway. Hoe dat dan met de vuile was zit, daar heeft de kapitein niet naar geïnformeerd. Hij doet zijn was dan ook gewoon thuis. Of ‘laat zijn was thuis doen’ is misschien correcter geformuleerd. De specialiteit van Wasbar zijn ‘bagel burgers’: origineel belegde bagels met ronken...