Nonam


Op restaurant gaan in 2021. Dat betekent tot nader order nog steeds: er een hotelkamer bij boeken. In Gent kan dat bij Nonam, een restaurant/boutique hotel in het centrum van de stad. De setting is alvast prachtig: een historisch pand uit 1739 dat geslaagd gerenoveerd werd. Het restaurant, waar chef Karel Van Oyen de plak zwaait, is gesloten, maar via de private dining experience kan je op een hotelkamer genieten van een volwaardige restaurantervaring. Via een QR-code kan je indien nodig chatten met de keuken, zodat alles volledig coronaproof kan verlopen.



Het roomservice menu gaat van start met drie ‘little snacks’: sushi - soja, kip - rode biet - zure kers en makreel - citroen. Het smakelijke, frisse sushirolletje is gevuld met komkommer en gember en bedekt met een laagje krokante uitjes. De makreel is verwerkt in een rolletje waarbij de zure, frisse smaak van de citroen perfect past bij de vette vis. Het derde hapje is niet minder heerlijk: een mousse van kippenlevertjes die haast doet denken aan een mousse van foie gras. Enkele dunne plakjes rode biet zorgen voor een lekker aards accent.


Het eerste voorgerecht is dorade - kokkel - dashi. Het rolletje met de dorade lijkt wat op het makreelrolletje van bij de amuses, maar de combinatie met de kokkels en de heldere dashibouillon leidt tot totaal verschillende smakencombinaties. Een aan kroepoek schatplichtig stuk gefrituurd zeewier zorgt voor wat crunch en doet het geheel enkel nog meer naar de zee smaken. Wat voor alle duidelijkheid een compliment is. Of toch wanneer het over een visgerecht gaat. Bij een dame blanche zou de omschrijving ‘smaakt naar de zee’ misschien nét iets minder positief zijn.


Om te vermijden dat een sommelier om de 10 minuten de kamer moet binnenvallen, is het arrangement aangepaste wijnen ook volledig aangepast aan COVID-tijden: een met ijs gevulde emmer met daarin plastic flesjes met de wijnen voor de avond, afkomstig uit Duitsland, Frankrijk en Spanje: Hörner Steinbock, Bodegas, Trepat en Vidauba Picot Negre. Via de eerder vermelde QR-code wordt elke wijn ook uitgebreid omschreven.


Het tweede voorgerecht (coquille - ponzu - aardpeer - dragon) blijft in de sfeer van de zee. Kraakverse rauwe coquilles combineren mooi met de vollere smaak van de aardpeer en de ponzu (een Japanse soort citrus-sojasaus). Opnieuw is er ook voor een crunchy accent gezorgd, deze keer door middel van krokante quinoa.


Wat daarna volgt is het culinaire hoogtepunt van de avond: ossenstaart - aardappel - champignon. Een misdadig lekkere, in ‘draadjes’ uiteenvallende portie ossenstaart, bedekt met een minstens even overheerlijke aardappelmousseline die wat doet denken aan de legendarische aardappelmousseline van Joël Robuchon, en een schuim van champignon. De smaken zijn rijkelijk, intens, diep, verfijnd en nog een aantal adjectieven die als beschrijving eigenlijk tekortschieten om het gerecht eer aan te doen. Dit soort creaties mogen ze Captain Critic elke dag voorschotelen. In om het even welk etablissement.


Eend - knolselder - gepofte aardappel is de vierde gang. Perfect bereide eendenborst wordt geserveerd met een smakelijke jus. Knolselder en paddenstoel zorgen samen voor een winters accent en opnieuw is er een crunchy toets voorzien, ditmaal via de gepofte aardappel.


Het dessert is bittere chocolade - rode wijn - vanille. Een portie die er op het eerste gezicht behoorlijk doenbaar uitziet maar dat is buiten de bol met bittere chocolade gerekend. Die bevat waarschijnlijk evenveel calorieën als een hele pot Nutella. Zo’n grote, van 800 gram. De intense smaak van bittere chocolade wordt verzacht door het vanille-ijs en zoals elke huisvrouw die op vrijdagavond een doos pralines en een fles rode wijn soldaat maakt in het gezelschap van VIJF TV zal kunnen beamen: niets past beter bij chocolade dan rode wijn.


Het menu wordt afgesloten met drie after dinner-hapjes: oliebol, marshmallow en panna cotta met passievrucht. De oliebollen en de marshmallows zijn wat je ervan verwacht, de panna cotta met passievrucht lijkt wel een ode aan het good old Solero-ijsje. Zelden een slecht idee natuurlijk.


Neen, het is absoluut niet leuk dat de restaurants gesloten zijn, maar ooit zullen ze wel terug open gaan. In de tussentijd probeert Captain Critic er maar het beste van te maken. En nu we toch zo positief bezig zijn: het voordeel van een diner te combineren met een overnachting op hotel is dat je er de volgende ochtend ook gewoon een brunch bij krijgt. Dat laatste noopt de kapitein nog tot de vraag: mag ik eigenlijk ook naar de kapper gaan als ik daar dan blijf overnachten? Of werkt het zo niet?


Reacties

  1. Maste ook zeker eens uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wees gerust, die staat op de lijst! Een lijst die inmiddels zo groot is als de volgende coronagolf die op ons afkomt.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Pita Pantera

Keyaki

Konak

Commotie

Pastoor