De Jacob
( website ) Wanneer hij op een decemberavond binnenwandelt bij brasserie De Jacob op de Gentse Vrijdagmarkt, wordt Captain Critic al snel verder geholpen door een jonge ober, die hem de weg wijst naar een tafeltje dat nog vrij is. Het interieur kan op het eerste zicht wel ’s een opfrisbeurt gebruiken, net als de geplastificeerde menukaarten. Maar op de kaart staan, zoals het een brasserie op de Vrijdagmarkt betaamt, enkele klassiekers uit de Vlaamse keuken. Een feit dat de kapitein doorgaans wel tevreden kan stemmen. Uit die klassiekers kiest Captain Critic de Gentse waterzooi met kip (de standaardversie sinds de Gentse binnenwateren te smerig werden om er vis uit te halen, het risico te nemen die vis in een waterzooi te draaien, en het nog grotere risico te nemen die waterzooi dan nog op te eten ook). De Mombasa gin tonic die de kapitein besteld heeft, voldoet aan de verwachtingen. Met de hoeveelheid gin die de barman gebruikt heeft, worden in sommige ...