VOS
Reizen en tafelen gaan hand in hand. Lieutenant Luxury Food
zou zeven wereldzeeën afvaren op zoek naar een lekkere maaltijd. Een beetje
chef deelt beide passies. Nergens komen verschillende culturen zo verreikend,
opbouwend, en met wederzijds respect versterkend samen als op een uitgekiend en
wel doordacht bord. Behalve dan in Italië. Daar kennen ze alleen hun eigen
pasta en hun eigen tomaten, en dan nog is het niet goed als de verkeerde pasta
met de verkeerde tomaten opgediend worden.
Omdat reizen niet altijd in 's mans agenda past, laat
Lieutenant Luxury Food op een blauwe maandag al eens de berg naar Mozes komen.
Op zoek naar een tafeltje in het Gentse dus, en het wordt restaurant VOS. Het
concept is opgebouwd rond food sharing, waarbij elk gerecht afzonderlijk
gebracht wordt en met alle tafelgenoten gedeeld moet worden. Het is alvast niet
de Vlaamse cultuur waaruit de jonge chefs hun inspiratie voor het concept
haalden.Van jongs af leert de Vlaming dat elk zijn eigen bord heeft. Sterker
zelfs, dit bord moet leeggegeten worden!
De kaart is mooi opgebouwd met een vijftal gerechten per
categorie: groentjes, vis of vlees. Gezien het concept is er geen onderscheid
tussen voor- of hoofdgerechten. Je ziet maar per gerecht hoeveel je voor jezelf
uit de brand weet te slepen. Bij het aperitief kan je er voor kiezen om enkele
kleinere hapjes te bestellen (9 keuzes, waarvan 3 met olijven en 3 met
ansjovis). De luitenant kiest ervoor om onmiddellijk een schappelijk geprijsde
rode Côtes du Rhône met zijdezachte tannines te laten brengen, en past voor de
hapjes. Wel worden enkele stukjes heerlijk, huisgemaakt focacciabrood gebracht,
wat sterk doet verlangen naar wat volgt.
Het eerste gerecht is pan con tomate met stracciatella. Dit
is een simpele bruschetta, maar dan met het focacciabrood van eerder. De
stracciatella blijkt een burratakaas met stukjes pittige rode peper, goeie
olijfolie, en afgewerkt met citroen. Het hele gerecht gewoonweg beschrijven
werkt misleidend. Elke hobbykok die evenveel tijd in de mise en place als in
het aperitieven met zijn gasten wil steken, vindt al gauw zijn heil in een
lekkere brusschetta. Maar bij VOS zijn de ingrediënten kwaliteitsvol, en wordt
voor elke stap van de bereiding de extra mile
gelopen. Het resultaat schittert. De genialiteit schuilt in de eenvoud. Doordat
er vlezige, maar niet al te stevige tomaten werden gekozen, lijkt de
tomatensalsa echter meer op een tomatenpulp, maar als dat de prijs is die
betaald moet worden voor die heerlijke smaak neemt de luitenant dit er graag
bij.
Als tweede gerecht volgt een zoete salade met verse vijgen,
Deense fetakaas, en peperkoek. Doorheen de salade liggen enkele markante
stukjes honingraat, wat aangenaam proeft. Het geheel wordt in balans gehouden
door de goeie olijfolie met citroen van weleer.
Als laatste gerecht volgt de reehamburger met gegrilde
ganzenlever en waldorfsalade. De waldorfsalade bestaat bij VOS uit gestoofde
groenten, waarin de luitenant niet onmiddellijk de selder of noten herkent. Het
geheel blijft echter een heerlijk wildgerecht tussen een zachte brioche.
Eigenlijk was de luitenant na de salade al voldaan, maar toch wist hij de
burger binnen te spelen. Uit respect voor de keuken, en de Vlaamse moeders.
VOS is waarlijk een aanwinst. Het concept is leuk, en het
eten is lekker. Dankzij helden als bij VOS, wordt Gent beetje bij beetje meer
een wereldstad. Daar is de luitenant blij om.
Reacties
Een reactie posten